Prisen på mad…

Jeg læste en undersøgelse om prisen på vores fødevare i Danmark. Skræmmende læsning, omend det ikke kommer som en overraskelse.

Det viser sig at det gennemsnitlige prisniveau for fødevare i Danmark ligger 41% højere end resten af Europa – noget man ved selvsyn kan konstaterer når man rejser lidt rundt i EU. Mad er utrolig dyrt i Danmark. OK en gennemsnitsbetragting, men fra vores grimme 1. plads til nummer to er der alene 28% – hvilket er uhyggeligt !

Jeg har tit tænkt på det her forhold. Er som bekendt tit i Berlin, og her er der i snit 30-40 % i forskel på de mest almindelig produkter. Det er slemt nok, men for at gøre det hele lidt slemmere, så er KVALITETEN og UDBUDDET og markant anderledes. Og dette ikke til Danmarks fordel. Altså betaler vi ikke bare meget mere end resten af EU – vi får, efter min mening, også en dårligere kvalitet og knap så godt og stort udbud.

Et eksempel fra Berlin, Tyskland: Økologiske supermarkeder springer frem i alle bydele. Europa’s største af slagsen ligger i Prenzlauerberg, og mange andre skyder op. Jeg vil tro der er 5-6 forskellige kæder, med 5-25 butikker rundt om i byen. Dejligt. Ren økologisk indkøb. Tilgængeligheden af butikkerne i top. Når du så træder ind i en af disse butikker, f.eks. BIO Company begynder oplevelsen af blive endnu bedre. Lækkert indrettet butikker, langt fra NETTO og FAKTA’s papkasse helvede, og de økologiske varer springer ud i hovedet på dig. Nogle af butikkerne endda med slagter, bager og oste-afdeling. Alt økologisk. Udbuddet er i top. Kvaliteten også. Jeg skal spare dig for en sammenligning af priserne i forhold til priserne på økologiske produkter i danske supermarked. Blot konstaterer at der er meget stor forskel,  det er billigere i Tyskland. Meget billigere !

Forklaringen skal selvfølgelig dels findes i kundegrundlaget, og vel også hos Dansk Supermarkeds Indkøbsafdeling. Jeg må antage, at DSI ikke har problemer med volumen, hvorfor de burde kunne få samme tilbud fra leverandørene som de tyske øko kæder kan. Jeg må også antage, at de ved hvem leverandørene er, ellers burde de finde sig et andet arbejde. Faktum er at moms-forskellen på fødevare er tilstede, men denne kan kun forklarer 7-9 % af prisforskellen. Hvad er der så tilbage der skal forklare denne markante forskel i pris og kvalitet ? Tjjaaa, ussel mamon i form af profit til DS er en af forklaringerne – og den fejler vel ikke noget i en markedsøkonomi. Men hvorfor skal vi så også have et dårligere/mindre udbud af produkter, til en markant dårligere kvalitet ? Bliver danske supermarkeder af leverandørene opfatter som der hvor man bare kan ‘dumpe’ 2. sorteringen af deres produkter til en god pris ? Er DS i virkeligheden blevet for store, til at gide at gøre noget for deres kunder ? Kommer omsætningen og indtjeningen for let ?

Jeg aner det ikke, men kan kun undre mig på sidelinien !

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s